ì 

Stroke után masszázsa
 
Sajnos a legtöbb stroke-on átesett beteg nem tud lehetőségeiről, azaz, hogy sok esetben jelentős javulás érhető el a megfelelő terápiával.
Ezt a tehetetlen állapotot tudjuk mi lerövidíteni és felgyorsítani a gyógyulás menetét, hogy a beteg minél hamarabb visszatérhessen a megszokott életritmusához.
Amikor stroke-ról beszélünk, sokszor nem is tudjuk, hogy mennyire bonyolult kóros folyamatról beszélünk, mindezt nehéz röviden vázolni. Ezért csak is a gyógymasszázs szempontjából közelítem meg a folyamatot, a jeleket, a rehabilitációs lépéseket, amellyel a betegek nagy része sikeresen felépülhet.
A stroke két típusát különböztetjük meg: a vérzéses stroke és az ischaemiás stroke, amikor az adott agyi területet ellátó ér elzáródása miatt alakul ki a károsodás.
A tünetek attól függnek, hogy a stroke mely eret és mely ellátási területet érint. A vérzések általában súlyosan roncsolják az agy érintett területét, és az adott központok károsodása okozza a klinikai tüneteket.
 
TÜNETEK AZ ARTERIA CAROTIS INTERNA ÉRINTETTSÉGE ESETÉN
 
• Beszédzavarok
• Végtaggyengeség
• Különböző súlyosságú bénulások
• Szédülés
• Zsibbadások
• Fonák érzések (nem azt érzi, mint ami van)
Ischaemiás stroke jellegzetes tünetcsoportjai
Az arteria ophthalamicus érintettsége (szemhez tartozó artéria) látás zavarokat okozhat, akár vakságig is fokozódhat.
Centrális bénulás alakul ki a pyramis pálya sérülésekor. Kiterjedése mindig a sérülés helyétől függ. Ha a cortex-től (agykéregtől) a nyúltagy alsó határáig sérül, akkor mindig ellenoldali a bénulás. Ha a pyramis pálya kereszteződésétől lefelé sérül az azonos oldali centrális típusú bénulást, okoz. Az izmok tónusa a kezdeti csökkenés után spasticusan fokozódik, ezért nevezik a centrális bénulást spasticus bénulásnak. Az izmokban inactivitási atrophia alakul ki. A bénulás rendszerint teljes, lehet részleges (plegia), vagy izomgyengeség jellemzi (paresis).
 
 
A CENTRÁLIS BÉNULÁS KITERJEDÉSE
• Monoplegia (egy testnegyed).
• Hemiplegia (egy testfél).
• Paraplegia (mindkét oldali, általában alsó végtag).
• Triplegia (három végtag).
• Tetraplegia (négy végtag)
 
Stroke gyógymasszázzsal való kezelése
 
A beteg kezelésénél, figyelembe kell vennünk testének izomszövetét, az izomkötegek állapotát, ami lehet kötött izomzat (spasticus), petyhüdt (hypotoniás), tónus nélküli izomzat (atoniás).
Megjelenhet merev tónusfokozódás (rigid hypertonia), ilyenkor az antagonista (ellenoldali) izomcsoportok tónusa egyszerre fokozott, ezért ízületi kimozgatáskor jelentős akarattalan ellenállás érezhető, majd elengedéskor az ízület az utolsó helyzetben rögzül (extrapyramidalis kiesési tünet). Masszőrnek állandóan ismételnie kell a speciális oldó fogásokat, addig, amíg az ellenállás és a merevségek erőssége el nem kezd, csökkeni a végtagokban.
Jellemző a betegeknél még a görcsös tónusfokozódás (spasticus hypertonia), ahol az ízület a kimozgatás kezdetén jelentős ellenállást fejt ki (gerincvelői reflex), majd hirtelen minden átmenet nélkül mozgathatóvá válik (zsebkés tünet). Az is jellemző, hogy lassú, óvatos kimozgatásra a tónus jelentkezése elkerülhető (pyramis tünet). Alapos kimozgatásokkal és nyújtásokkal csökkenteni lehet az ellenállást, illetve megelőzhető. Hirtelen mozdulatokat nem javallott ilyen esetben kivitelezni, csakis lassú és fokozatos átmozgatást.
Általánosságban jellemző, hogy bénulás esetén nagyfokú környéki (perifériás) idegrendszeri sérülés alakul ki, ami végtag merevséghez és mozdulatlansághoz vezetnek, érzéketlenné válik a kar vagy a láb. A végtagok gyakran görcsben állnak, emiatt fájdalom alakul ki. Idősebb korosztálynál az elfekvés és az ápolás hiánya, vagy szakszerűtlen kezelése miatt, gyorsabban leépül a beteg, illetve az elhalálozás is bekövetkezik. Gyógymasszázssal kiválóan rehabilitálható a beteg. Alapos kezelést kell végezni a sérült oldalon vagy oldalakon, ezenkívül az egészséges oldalt is kezelni kell, egyrészt a leterhelés miatt, másrészt ha az egészséges oldalt kezeljük az hatással van a sérült oldalra is( konszenzuális hatás).
Terapeutának fel kell mérnie a beteg reakcióját a masszázsra, hogy mennyire érzékenyen reagál rá, illetve, hogy az idegi ellátottsága (reflex) a végtagokban mennyire tompa, sérült. Legtöbbször erős masszázst kell alkalmaznunk, levezetésképpen pedig lazító fogásokkal oldjuk a görcsöket, merevségeket. A terapeutának alaposan át kell masszíroznia az idegi összeköttetéseket a beteg testen, hogy beinduljanak az egészséges testi funkcionalitások pl. az érzékelés, a mozgatás, a vérkeringés, stb. Egy ilyen masszázs több órát is igénybe vehet. Muszáj alaposnak és türelmesnek lenni, ugyanis ez által a beteg súlyosságtól függően 1-2-3 éven belül lábra állítható.
 
 
Mely idegi összeköttetéseket kell kezelnie a terapeutának?
A környéki idegrendszer fő idegeit:
 
 
Arcideg - nervus facialis (12 pár agyideg egyike, amely a fej és a nyak bizonyos részeit idegzi be) Javul a látás, a hallás, a beszédkészség szintén folyékony és artikulálttá válik, az arc kipirul, egészségesebbé válik a masszázs hatására.
Karfonati ideg - plexus brachialis (gerincvelő nyaki szakaszáról eredő környéki idegek hálózata) A nyaki szakasz merevsége oldódik, mozgathatóbbá válik, a vállak beesettsége korrigálható, kiegyenesedik a könyök, megindul az ujjakban lévő idegi összekapcsolódás, a kar és az ujjak mozgatása beindul.
Ülőideg - nervus ischiadicus (a láb hátsó részének fő környéki idege) A derék mobilissá válik, illetve a lábak izom ideg ellátottsága javul, ezáltal stabilabbá, biztonságosabbá válik a járás.
Singcsonti ideg - nervus ulnaris (karfonat ágaként, a kéz izmait idegzi be) A karokra lesz jótékony hatással, illetve a lábak egészére.
Közös szárkapocsideg - nervus peroneus communis (a láb és lábszár bizonyos izmait idegzi be) A lábszár mozgathatóvá válik, kevésbé lesz görcsös.
Bordaközi idegek - nervi intercostales (mellkasi gerincvelői idegek ágai) A légzés elmélyül, ezáltal kevésbé terhelődik le a szervezet, összeszedettebbé válik a mozgás.
Combideg - nervus femoralis (a láb elülső részét idegzi be) A lábak emelése könnyebbé válik, a térdek hajlítása is fokozottan javul.
Középideg - nervus medianus (a tenyér, csukló és az ujjak beidegzését végzi) A kezek újbóli, egészséges használatát teszi lehetőségé.
Gyógymasszázssal segítjük a szervezetben a mozgás agyi megtervezését, azzal, hogy a masszázs alatt alkalmazott kimozgatásokkal, tornákkal az agy egyezteti emlékeivel a korábbi mozgás tapasztalatait, ezáltal beindul újra a mozgás. Az elvégzett kimozgatás és mozgást ellenőrizni kell, hogy annak idegi (sensoros) működése mennyire helyes, ezáltal tudjuk megtervezni a továbbiakban, hogy a betegnek miben kell a továbbiakban segítenünk, változtatni a helyesebb mozgatás, mozgás irányába.
A mozgások összerendezettségét, az egyensúlyi helyzet stabilizálásáért a kisagy a felelős. Feladata a mozgások koordinációja, hogy azok a lehető legharmonikusabban menjenek végbe.

Elérhetőség

Dakó László okleveles gyógymasszőr - masszázs az Önök otthonában-
Buda

II. kerület
III. kerület
XII. kerület
XIII. kerület

Nem nyújtok semmilyen sz e x u á l i s szolgáltatást!+3620 509 7575

Esetleg foglalt vagyok, nem veszem fel visszahívom, de rejtett számmal ne hívjanak.