Tuina masszázs


A tuina (推拿 tuī​ná, illetve másik nevén 按摩 àn​mó) masszázs több, mint kétezeréves múltra tekint vissza Kínában, már a legendás Sárga Császár Belgyógyászati könyvében (i.e. 3. század körül íródott) is említést tesznek róla. A keleti megközelítés szerint az embernek a saját energiarendszerében, a meridiánrendszerben kering az életenergiája. Az egészséges emberben a kétfajta energia, a yin és a yang egyensúlyban van. Az ember akkor lesz beteg, ha ebben a keringésben valamilyen rendellenesség következik be, azaz valamelyikfajta energia túlsúlyba kerül. A tuina, hasonlóan az akupunktúrához, a beteg ember meridiánrendszerének kezelésével állítja helyre a qi (气) keringését a szervezetben, de nem használ hozzá tűket. A kezelést a masszőr saját kezeivel végzi el. A masszázs hatására a meridiánok megtisztulnak és újra jól járhatóva válnak a qi számára, valamint javítja a vérkeringést és enyhíti a fájdalmat. A tuina masszázs elsősorban megelőző masszázs, de gyógyításra is ugyanolyan eredményesen használható.

Manapság a tuina masszázst egész Kínában alkalmazzák a kórházakban is, természetesen más (kínai) gyógymódokkal kiegészítve. A tuina masszőröket hasonló tisztelet övezi, mint az akupunktőröket vagy a fitoterapeutákat és gyakran együtt is dolgoznak a beteg javulása érdekében.

A masszázs az egyik legősibb és legkellemesebb természetes (káros mellékhatásoktól mentes) módszer, a betegségek megelőzésére és gyógyítására, az egészség megőrzésére.
A masszázsterápia során alapvető a vérkeringés fokozása, melynek hatására felgyorsul a különféle lerakódások felszívódása, csökken a lerakódott zsír mennyisége.
Megszűnnek a bőr alatti kötőszövetben lévő feszülések, letapadások.
Fokozódik a nyirokkeringés, változik az anyagcsere, a testhőmérséklet, a légzés, fokozódik a vizelet kiválasztás, ezáltal a méregtelenítés.
Masszázs után növekszik az izomzat teljesítőképessége, az elvégzett izommunka gyorsabbá és kitartóbbá válik.

A masszázs csodálatos hatást fejt ki az idegrendszerre is.

Gyógyulást segítő kínai masszázs

A kínai masszázs eredményesen alkalmazható:
Mozgásszervi és belszervi betegségek
izomfájdalmak, izomfáradtság kezelésére
krónikus fáradtság, álmatlanság enyhítésére
ízületi és gerincproblémák
valamint deréktáji fájdalmak esetén.
Enyhíti a reumatikus panaszokat
a nőgyógyászati problémákat
valamint fontos szerepe lehet a megelőzésben.
Egészségmegőrző, nyugtató, frissítő hatású masszázs.

A kínai masszázs során is a szervezetben áramló energia, a csi befolyásolása, az életenergia áramlását gátló akadályok leküzdése, az energiaháztartás harmonizálása a fő cél.
Az ehhez használt eljárások: az akupunktúrás pontok kézzel történő kezelése, a különböző masszázsfogások alkalmazása az izmokon, meridiánokon és a mobilizációs technikák.

Mobilizációs technikák:

A gerinc kimozgatása, a keresztcsonti izület szimmetrizálása, felsőháti szakasz kimozgatása.

A masszázs a legősibb gyógymódok egyike.

Története szinte egyidős az emberiséggel. Valamennyi kultúrában, az ősidőktől napjainkig felismerték a masszázs hatékonyságát az ember közérzetének, testi és lelki egészségének megőrzésében, helyreállításában.
Napjaink túlhajszolt világában a masszázs fontos szerephez jut a munkahelyi és magánéleti ártalmak enyhítésében, a stressz és a mozgásszegény életmód által okozott bántalmak megelőzésében, mérséklésében. A különböző problémák kezelésére, vagy egyszerűen csak a jó közérzet megteremtésére számtalan masszázstechnika áll rendelkezésre. Ezek megfelelő alkalmazása segít a sportolás közben szerzett húzódások, zúzódások, ficamok kezelésében, a fizikai munka során megterhelt izmok, végtagok lazításában. Hatékony a szellemi és más ülőmunka végzésekor kialakuló derék- és hátfájás megelőzésében, a kialakult panaszok megszüntetésében, vagy a munkahelyi és magánéleti stressz oldásában.

Tui Na hagyományos kínai masszázs

Ősi kínai orvosi írásokban olvashatjuk, hogy a külső hideg megtámadja a testet a háti akupunktúrás pontokon keresztül, amely az adott meridiánban blokkolja az energiakeringést, gyengíti a vérkeringést és ezáltal fájdalomhoz vezet. Később a hátfájdalom akár szívtáji fájdalommá is fejlődhet. A masszázs segítségével a meridián kitisztul, és újra átjárhatóvá válik a chi keringés számára, valamint felmelegíti az adott területet, javítja a vérkeringést, elűzi a hideget és ezáltal a fájdalom enyhülését hozza. Másszóval a kínai tui na masszázs az akupunktúrás pontokon keresztül harmonizálja a belső szervek közötti egyensúlyt, felgyorsítja az anyagcserét, segít a sérülésekből való felépülésben, egyszóval megelőző és gyógyító hatású.
A tui na masszázs a hagyományos kínai orvoslás része, filozófiai alapja a taoizmus. A taoizmus felismeri, hogy a világon minden állandó mozgásban van, változik, átcsaphat önmaga ellentétébe és így fejlődik. A létnek tehát két oldala van: yin és yang. Az ősi kínai tanítás szerint az emberi szervezetben akárcsak a környező természetben, állandó harc folyik az ellentétes és egységes erők között. Az erők harcának ingadozása, túlsúlyba jutása határozza meg az egészséges vagy attól eltérő állapotot. Az egyensúlyban lévő yin és yang egészséget jelent, míg a valamilyen irányban eltolódott energia pedig betegséget.

Elérhetőség


II.Ker.
II.Ker. Mobiltelefon: +3620/509-7575

Buda
Budapest, Pusztaszeri út 73, 1025

Aki a lefoglalt időpontban nem jelenik meg, és erről nem értesít semmilyen formában (e-mail, sms, telefon, személyesen) előzetesen minimum 24 órával a lefoglalt időpont előtt, az a következő alkalommal térítés ellenében tudja csak igénybe venni a gyógymasszőr szolgáltatást!© 2009 Minden jog fenntartva

Dakó László ETI- Okleveles, MESZK Kamarai Tagsággal, és szakmai felelősségbiztosítással rendelkező gyógymasszőr