A-vitamin

2013.04.23 19:55

 

A-vitamin

Az A-vitamin (retinol) főleg halmájolajban, májban, tojássárgájában, vajban és tejszínben található. Zöldleveles és sárga zöldségek karotinoidokat, pl. béta-karotint tartalmaznak (sárgarépa, sütőtök), amelyet a szervezet lassan A-vitaminná alakít át. A szervezet A-vitamin tartalmának legnagyobb része a májban tárolódik. Az A-vitamin egy formája (retinal) a szem ideghártyáján lévő fotoreceptorok (fényre érzékeny idegsejtek) összetevője. Az A-vitamin egy másik alakja (retinsav) egészségesen tartja a bort, valamint a tüdőket, beleket és a vizeletelvezető rendszert bélelő nyálkahártyát. Az A-vitaminnal rokon gyógyszereket (retinoidok) súlyos pattanásosság (akne) kezelésére használják, és jelenleg vizsgálat tárgya, hogy használhatók-e a rák bizonyos típusainak kezelésére is. Napi 900 mikrogramm szükséges.

Hiány:

Az A-vitamin-hiány tünetei a szemen, a bőrön, hajon, körmökön jelentkeznek. Hiánya esetén kialakulhat a szürkületi vakság (“farkasvakság”). A retina fényérzékeny sejtjei (a pálcikák), melyek csökkent fényerősség esetén a látást biztosítják, fokról fokra degenerálódnak (habos lerakódás (Bitot-féle folt) jelenhet meg a szem fehérjében (ínhártya vagy szkléra), a szaruhártya (kornea) megkeményedhet és hegesedhet ­ ez a xeroftalmiának nevezett állapot ­, ami végleges vaksághoz vezethet. ), így szürkületi vakság alakul ki (farkasvakság). Az első panaszok gyakran korai gyermekkorban kezdődnek. Idővel a perifériás látás fokozatosan romlik. A betegség késői stádiumában a betegnek csak egy kis centrális, és némi perifériális látótere marad (csőlátás). Súlyosabb esetben lelassul a testi fejlődés, a bőr feltűnően szárazzá válik, a körmök berepedeznek, a haj is kihullhat.

Hiány: szürkületi vakság, a bor megvastagodása a szőrtüszők körül; a szem fehérjének és a szaruhártyának a kiszáradása ­ ami végül a szaruhártya elődomborodásáig, kifekélyesedéséig és megrepedéséig fokozódik a szem tartalmának kiszivárgásával; vakság; foltok a szem fehérjében; fertőzések és halál veszélye.


 

Elérhetőség

Đakó László okleveles gyógymasszőr - masszázs HÁZHOZ III. II. XII Kerületekben


Kedves Érdeklődök, kérném csak akkor hívjanak, ha tudják biztosítani a parkolási lehetőséget. Mivel a masszázságy súlya 25 kg. Nehéz messziről cipelni. Olyan csomópontokon ahol nehéz és kevés a parkolási lehetőség nem tudok menni. Ha csak nincs saját masszázságyuk.
Köszönöm a megértésüket!

Házhoz hívás munkanapokon 08.30-tól 16.00 óráig a +36205097575-es telefonszámon.

(rejtett számmal ne hívjanak)


masszázs - házhoz is idősekhez

II. kerület
III. kerület
XII. kerület


A kezelések előtt és után fertőtlenítem a kezelőágyat, valamint a tárgyi eszközeit.
Kézfertőtlenítőt használok. Fokozottan ügyelek a személyi higiéniára.

Hogyan lehetséges a foglalt időpontot lemondani/módosítani?

Lemondani és módosítani 24 órával (munkanap) a foglalt időpont előtt ingyenesen lehetséges.


Felhívom a figyelmét, ha a lefoglalt időpontját, a masszázs napján mondja le, akkor a következő alkalommal rendeznie kell az a masszázs árának 100%-át.

© 2010 Minden jog fenntartva