Bár valamennyi masszázsról elmondható, hogy az egészségre nagy mértékben pozitív befolyással van, technikájukban lényegesen különbözhetnek. Az európai gyógymasszázsok, mint például a kötőszövet vagy a szegment masszázs pontos anatómiai és a vegetatív idegrendszeri ismeretekre épülő masszázsfajták. A keleti masszázsoknál, mint a thai masszázs vagy a mau-ri, sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a test energia áramlatainak harmonizálására, energiaközpontok szabályozására. A nyirokmasszázs, ha lehet élni egy ilyen 21. századi kifejezéssel, egy ritka hibrid, mely a dán Dr. Emil Vodder biológus tapasztalataira és orvosi tudására épül, valamint a Kínai meridián masszázs alapvető technikáit ötvözi és foglalja magába. Az 1930-as években fejlesztette ki, és az európai orvosi körök sokáig nem voltak hajlandóak elfogadni, mert azokban az időkben nem volt engedélyezett a nyirokcsomók masszírozása.

A nyirokmasszázs másik neve a nyirokdrenázs lymph drainage/lymphodrenage

. A drenázs szó jelentése víztelenítés, váladék és foyladék elvezetés, mely pontosan tükrözi a masszázs lényegét. Az évek múltán a nyirokmasszázs vagy nyirokdrenázs tudománya bebizonyított és elismert kezeléssé vált, mely azóta komoly terápiává fejlődött.

Alkalmazható testsúlycsökkentésre, belgyógyászati, izületi problémák gyógyítására, de a legfontosabb hatása az immunrendszer erősítése és a méregtelenítés.A nyirokmasszázs lényege, hogy technikája megfelelő használatával megszünteti a szöveti nyirokpangást, aktiválja az immunrendszert, beindítja a méreganyagok eltávolítását, ezáltal támogatva a sejtek és szövetek regenerálódását.

Csökkenti a gyulladásra való hajlamosságot, a meglévő gyulladások gyógyulását támogatja.Nyiroknedv keletkezik, mikor a kisartériákból folyadék kerül a szövetek közé. Ilyen például ha megégetjük a bőrünket, és helyén kis, szalmasárga színű folyadékkal teli hólyag keletkezik. Ennél sokkal súlyosabb módon halmozódik ez fel, ha gátolva van az elfolyás, traumák vagy gyulladások miatt. Ilyenkor a terület megduzzad, a bőr megfeszül.

A nyirokcsomók (csecsemőmirigy, mandula, lép, vakbél stb.) feladata többek között hogy az immunrendszer védekező képességéhez elengedhetetlen sejteket faktorokat termeljenek, ezért helyes működésük rendkívül fontos.A nyirokdrenázs eredményeként a nyiroknedv visszakerül a keringésbe, a pangás és a duzzanat megszűnik. Az érpályába visszakerült nyiroknedv szállítja el a méreganyagokat is, majd később ez eljut a májhoz és a veséhez, ahol vagy átalakulnak vagy kiválasztódnak.

Tehát a helyes alkalmazása sokrétű. Javítja az immunrendszert, aktiválja az anyagcsere folyamatokat, és közvetett módon javítja a keringést, a sejtek táplálék ellátását is.A masszázs technikája körkörös, nyomó-simító mozdulatok. Az alapfogások a szív felé haladó, pumpáló jellegű fogások, melyek a nyirok elfolyását segítik elő a kulcscsont feletti részeken. A nyiroknedv gyűjtő területeket (nyirokcsomókat) mindig az oda tartozó területek előtt kezdik kezelni.

Ez azért fontos, hogy a perifériáról érkező elfolyás ne ütközzön akadályba. A nyirokcsomók masszírozása rendkívüli óvatosságot igényel. A kezelés időtartam egy-másfél óra is lehet. Látható és érezhető hatás érdekében nem elég egy kezelés, folyamatos kezelésre van szükség.

 1. emlőműtétek (mellműtétek) után, különösen, ha a hónalji nyirokcsomókat is kivették; ebben az esetben a nyirokmasszázs, nyirokdrenázs megelőzi a nem ritkán kialakuló karödémát, különösen, ha a műtét után hamarosan elkezdődik a kezelés
 2. egyéb műtétek utáni kar-és láb dagadás esetén
 3. műtéti hegek mielőbbi gyógyulása – hogy ne maradjon vissza a funkciókárosodás, se komolyabb kozmetikai eltérés
 4. nyirokpangás, nyiroködéma kialakulása
 5. lábdagadás, duzzadt végtagok, „nehézláb érzés” esetén
 6. ha már a vízhajtó sem segít
 7. fáradt fájó végtagok esetén
 8. arcduzzanatok, szemhéjödéma
 9. gyomor- és bélrendszeri panaszok
 10. traumák, zúzódások, ütődések komplex gyógyítása kapcsán
 11. dagadt combok és csípőtájékon túlzott zsírlerakódás csökkentése illetve
 12. narancsbőr (cellulit) esetén
 13. valamint méregtelenítő, regeneráló kúrák kiegészítéseként