Vitaminok

2013.04.23 19:14

D-vitamin

A D-vitamin két formában létezik. A D2-vitamin (ergokalciferol) olyan élesztőben található, melyet ibolyántúli fény (besugárzás) hatásának tettek ki, a D3-vitamin (kolekalciferol) pedig halmájolajakban és tojássárgájában található. D3-vitamin a bőrben is termelődik, mikor a bort ibolyántúli sugárzás (pl. napfény) éri. A májban a D-vitamin olyan formává alakul át, amelyik szállítható a v
érben. A vesében ez a forma tovább módosul, és így D-vitamin-hormonok jönnek létre, melyeknek fő funkciója, hogy fokozzák a kálcium felszívódását a belekből, és elősegítik a normális csontképződést. Általában szegényes táplálkozás, nem megfelelő napfénymennyiség (a D-vitamin akkor aktiválódik, amikor napfény éri a bort) idején keletkezhet D-vitamin hiány. A D-vitamin hiánya angolkórhoz (rachitis) vezet. A csontok puhák, elgörbülnek. Ezért fontos a napfény. Csecsemőkorban, amikor gyors a növekedés, sokszor csak gyógyszer formájában biztosítható a D-vitamin-ellátás. Ezért minden csecsemőnek D-vitamint kell kapnia. A túladagolás is súlyos betegséghez vezethet. Az időskori csontritkulás (oszteoporózis) gyógyítására is használnak D-vitamint. Napi 10 mikrogramm.

Felismerése

Az idősebb csecsemő nehezen kezd ülni és mászni, és a koponyacsontok közti rések (kutacsok) záródása késhet. Az 1 és 4 év közötti gyermekek gerincében rendellenes görbület alakulhat ki, O- vagy X-lábuk lehet, vagy későn kezdenek járni. Az idősebb gyermekek és serdülők járása fájdalmas lesz. A medencecsontok ellapulása a szülőcsatorna szűkületét okozhatja serdülő lányokban. Felnőttekben a csontokból, különösen a gerincből, medencéből és a lábakból való kálciumvesztés gyengeséget okoz és törésekhez vezethet.

Gyógyítása

Az angolkór előfordulása jelentősen megszaporodott Nigériában, jelenleg minden 1000 gyermekből 12 szenved ebben a betegségben. 4 angolkórban szenvedő fiúnak és 4 lánynak hat hónapon keresztül 1000 mg kalciumot építettek be étrendjükbe. Egy hónapos kezelés után lábfájásaik csökkentek, három hónap után a duzzadt csuklójuk is apadt, hat hónap elteltével gyakorlatilag tünetmentesek voltak.

Érettségi téttel


Dakó László

Elérhetőség

Dakó László okleveles gyógymasszőr - masszázs az Önök otthonában-
Buda

II. kerület
III. kerület
XII. kerület
XIII. kerület

Nem nyújtok semmilyen sz e x u á l i s szolgáltatást!







+3620 509 7575

Esetleg foglalt vagyok, nem veszem fel visszahívom, de rejtett számmal ne hívjanak.