Derékfájósoknak tanácsaim

A hátnak meg kell tanulnia, hogy saját magát elbírja, fiziológiás hajlatait a nap folyamán ne veszítse el. A hibás tartás a „mellkas magába roskadása”, hátizmok megfeszülésével az izmok megkeményedésével valamint izom szövetekben fájdalmas myogelosisos csomók megjelenésével, okoznak még nagyobb fájdalmat. A myalgiás csomók nyomják a szöveteket, idegeket, és a helyi szövetek rossz vérellátásúak lesznek, amelyek működési zavarokat okoznak.
A nyaki szakaszon a mozgás és tartási problémák fokozott csontingerekhez vezetnek, melyek következtében széli csontcsipkék és csonthidak képződhetnek. A fej elfordításakor a nyakcsigolyákban csikorgó hang keletkezik, mintha homok lenne benne, amihez fájdalom is társul. Ezek a porc és csontelváltozások szűkíthetik azokat a csigolyanyílásokat, melyek csatornát képeznek az itt áthaladó véredények és idegfonatok számára. Fejfájást, cervicobrachialgiát, és egyéb panaszokat okozva.
Kerek hát esetén a túlterhelt izomzat gyorsabban fárad, egyenes hát esetén a lapockák közötti izmok feszülnek meg. Fontos, hogy a gerinc melletti izomzatunk (paravertebrális izomzat) mint a csigolyák legfőbb támasza kellően erős legyen mivel ez a csigolyáknak legfőbb támasza biztosítja, hogy gerincoszlopot a megfelelő görbületeivel megtartsa.
A legtöbb ember derékfájással küszködik, ami a hát alsó részének alsó bordakosár és az ülőgumó közötti szakaszának fájdalma. A hát alsó részének és a környező területeknek a heves fájdalmát és zsibbadását lumbágónak nevezik.
A rossz tartáskor az ágyéki szakasz izomzata a helytelen ülés következtében túlnyúlik és legyengül és az erősen megnyúlt izmok képtelenek arra, hogy megrövidüljenek és a hát tartását valamennyire korrigálják. A görbén tartott hát a mellkas teljes súlyát a gerinc kisízületeire terheli át, amely a keresztcsont és ágyéki gerinc nyomását idézi elő. Az ágyéki gerincen az izmok megfeszülnek, az esetek nagy részében szalaghúzódás vagy kisízületi tokbecsípődés áll a lumbágó hátterében.
(Lumbágószerű fájdalmat a medencebeli szervek betegségei is okozhatják, pl. dülmirigygyulladás, rosszindulatú daganat, havi vérzés, méh és petefészek bántalom.)
Lumbágó ischialgia (isiásznak) nevezik, amikor a fájdalom már kisugárzik a farpofákba, alsóvégtagba és a lábfejekbe. A csigolyák nyomják az ott kilépő gerincvelői idegeket (ülőideget), zsibbadást, izomgyengeséget, görcsös állapotokat, érzés kiesést idéznek elő.
A hibás terhelés és a szokatlan feszülés károsíthatja a csigolya közti porckorongokat ilyenkor a meggyengült porckorong bedudorodik a gerinccsatornába. Gyakran nyom ideget, s ez komoly fájdalommal jár (porckorongsérv) aminek rossz esetben műtét a vége, amikor is az ideggyökökre vagy gerincvelőre gyakorolt nyomás olyan nagy, hogy bénulás tünetei lépnek fel.
A gerincoszlop kóros oldalirányú görbületét szkoliózisnak (scoliosis) nevezik. A betegség a gerinc oszlop (gyenge) izmaival és szalagjaival van kapcsolatban. Kezelés nélkül annyira eltorzíthatja a mellkast, hogy zavar támadhat a szív és tüdő működésében is.
Minden statikai eredetű hátfájdalom esetén a célzott gerinctorna és a masszázs sokat segít.
Mivel az egyenes testtartáshoz a hasizmok csaknem éppoly fontosak, mint a hátizmok, ezért a hasizomzat fejlesztésének, erősítésének is nagy jelentősége van. A hasizmok nem csak a hasi szerveket tartják a helyükön, hanem a medencét is összekötik a mellkassal. A hátizmokra tehát ellenhúzást gyakorolnak azért, hogy a felsőtest hátrabillenéséből fakadó túlságosan homorú derék (nagyfokú lordózis) létrejöttét megakadályozzák. A test elülső oldalának helyes tartását nemcsak az egyenes hasizmok, hanem a ferde hasizmok is végzik.

 
 

Isiász

 
 
Az isiász kezelhető megfelelően választott technikával, a fájdalmat nem elnyomni (tüneti kezeléssel, mint a fájdalomcsillapítók szedése), hanem megszüntetni kell.
Isiász (idegbecsípődés, idegzsába)
Bármilyen esetben, amikor a csigolyák egymáshoz képest természetellenesen elmozdulnak, isiász alakulhat ki.
Ennek két tipikus fajtája van:
- csigolyatest nyomja a gerincből kilépő ideget; ez könnyen kezelhető közvetlen az idegbecsípődés után, illetve ha a gyulladás már csökkenőben van
- maga az idegszál elmozdul; ekkor nehéz helyre tenni az ideget, ugyanis a manipuláció csak a csontokra hat. Ebben az esetben ajánlott energetikai kezelést is végezni.
Megjegyzendő, hogy ez a két típusú isiász egyszerre is előfordulhat.
Isiásznál általában a beteg nem tud kiegyenesedni. - Ez lehet ugyan porckorongsérv is, de a porckorongsérv az isiásszal ellentétben nem egyik pillanatról a másikra alakul ki. Vannak jellemző előzményei is, így például előzőleg is fájdalmas, majd egy mozdulattól kialakul.
Az isiász esetében előtte nem fájdalmas az érintett terület. Ha valakinek már többször voltak isiászos tünetei, és elmondása szerint mindig egy bizonyos mozdulatnál jön elő, akkor szinte biztos, hogy az isiász. Ha viszont ez az első ilyen eset, akkor nagyon körültekintően kell eljárni, annak érdekében, hogy a megfelelő diagnózis szülessen, mert lehet lumbágó is ami egy enyhébb változat.
Isiásznál az alsó végtagra lefutó ülőideg is nyomás alá kerül, a deréktáji keresztcsonti fájdalom az alsó végtagba sugárzó fájdalommal jár együtt, sőt, érzészavar, zsibbadás és átmeneti bénulással járó mozgászavar is kialakulhat. 
Gyógymasszázzsal kezelhető, és karbantartható. 

 

 

 

Gerincmasszázs a következő fájdalmaknál és panaszoknál javasolt:

 
 
Tartós fejfájás, fülzúgás, szédülés
nyak, váll, alkar fájdalom
derék, hátfájás
kéz, kézujjak zsibbadása
comb, lábujjak zsibbadása
lábszár görcse
térd, sarok fájdalom
gerincsérv
idegbecsípődés ( lumbágó )
 
 
 
A gerincmasszázs ellazítja a görcsösen megfeszülő izmokat , fokozza a vérkeringést és oldja a stresszt. Segít visszanyerni a gerinc rugalmasságát, így az idegbecsípődések is könnyen megelőzhetők. 
A hátgerinc a test egyik legfontosabb része.
Nemcsak azért, mert védelmezi a gerincvelőt, hanem azért is, mert ez adja az egész test tartását, biztosítja az egyenes tartást és a hajlékonyságot.
A hátgerincnek természetes "S alakú" görbülete van, ami oldalnézetben látható.
Normális esetben a gerinc hátulnézetben egyenes, de ha az "S alak" innen is látható, az a gerincferdülés tünete lehet. A gerincferdülésnek számos oka van.
Serdülőkorban a hirtelen növekedés okozhatja.
Felnőttkorban kiválthatja genetikai rendellenesség, lebénult, sérült izomzat vagy csontelváltozás. A gerincferdülés tünetei a súlyosságától függenek, ezt a normális görbülettől való eltérés fokával mérik.
Enyhe esetben a görbület legfeljebb 40 fokos, ezt olyan fizikai elváltozásból vehetjük észre, hogy az egyik csípő vagy váll magasabban van, mint a másik.
Súlyosabb esetben a görbület nagyobb 40 foknál, és olyan tünetek jelentkeznek, mint a fájdalom, a gyengeség, a zsibbadás, a mozgási nehézség és az emésztési problémák.
A legsúlyosabb esetben a görbület nagyobb 60 foknál, és a deformálódás érintheti a mellkast is, ami szív- és légzőszervi problémákhoz vezethet. Hosszútávon egyre erőteljesebb hátfájással, derékfájással párosul és súlyos gerincproblémák kialakulásához vezethet.
A csigolyák, porckorongok aszimmetrikusan terhelődnek és az egész vázrendszer statikai terhelése felborul.
Idővel jelentős kopások, meszesedések jönnek létre, mely a gerincsérv kialakulását jelentős mértékben 
elősegítheti, valamint csípő, térd és boka ízületi kopásokhoz vezet.
 
Miért nem vagyok híve a mai gyors talpalón végzet csontkovácsokkal?
 
Talán az, a mai korszakban, főleg a rendszerváltás után minden boldogtalan azt hiszi magáról, hogy táltos vagy sámán! Nos itt a nagy gond, mert sokan közülük még nem hogy akkreditált oklevelük sincs, de még az emberi anatómiával sincsenek tisztában. Akkor felteszem a kérdést mennyire tudja diagnosztizálni a beteget?
Én csak annyit tudok ehhez fűzni, ha mindenképpen csontkovácshoz szeretnénk menni azért tegyünk már annyit olyant keresünk akiben megbízunk és tudjuk róla megfelelő kiképzésben vett részt és van tapasztalata... Sajnos voltak nálam olyanok, ahol a csontkovács több kárt tett, elég lett volna ha egy gyógymasszőrt felkeres vagy manuálterapeutát.

 

 

 

 

A Nyaki gerincsérv tünetei- kezelése

 
 
 
A nyaki gerinc testünk egyik legtöbbet mozgatott része, így nem csoda, hogy megannyi probléma forrása lehet. A nyak hét, előre domború ívet alkotó nyakcsigolyából áll. A csigolyák közt porckorongok helyezkednek el, amelyek két részből állnak: egy rostos gyűrűből és egy kocsonyás állományból. Különböző okok miatt előfordulhat, hogy a rostos gyűrű meggyengül, és a kocsonyás állomány kitüremkedik a helyéről. Ez kezdetben nem okoz fájdalmat, ám ha eléri a környező idegeket, az nagyfokú kellemetlenséggel jár. A sérv tehát általában nem az egyik napról a másikra alakul ki, hanem hosszabb folyamat eredménye
 
Nyaki gerincsérv esetén érdekesség, hogy a kezdeti tünetek nem kifejezetten a nyakban jelentkeznek, hanem inkább hát- és lapockafájdalom formájában hívja fel magára a figyelmet.
 
A nyaki gerincsérv tünetei:
 
 
  •  a nyak mozgásbeszűkülése,
  • a nyaki izmok kötöttsége,
  •  fájdalom a nyak mozgatásánál,
  •  a fájdalom kisugározhat a karba, karzsibbadás, izomgyengeség,
  •  szédülés,fejfájás.
 
A sérv leghatásosabb megelőzése – bárhol is alakuljon ki – a rendszeres, de nem túlzásba vitt testmozgás, amelynek során a gerinc melletti izmok megerősödnek, így a rostos gyűrű kevésbé gyengül meg az idők folyamán.
 
Ha a karodat nem birod felemelni?
 
A vállfájdalom kellemetlen és zavaró. Ráadásul legtöbbször kisugárzik a nyakba, hátba, karokba is. Legtöbbször túlzott megerőltetés áll a hátterében, ami pár nap alatt elmúlik. De mi van akkor, ha tartósan fennáll a probléma? Ha valakinek komolyabb vagy állandósuló nyaki panaszai vannak, képalkotó vizsgálatokkal (röntgen, MRI) és ideggyógyászati vizsgálattal a diagnózis biztosan felállítható. Ebben az esetben a fájdalomcsillapítók mellett az oki terápia hozhat tartós javulást. Kezdetben jó megoldást nyújthat a rendszeres gyógytorna, gyógymasszázs ám súlyosabb esetben ez önmagában nem elég. Ilyenkor sajnos műteni kell.
 
Kezelése:
* fájdalom csillapítók* gyulladás csökkentők* izomlazítók* helyileg érzéstelenítő adása* fizioterápiás eljárások* masszázsnak jó a hatása.
 
NYAK ÉS VÁLLMASSZÁZS
 
Kezelés alatt a vendég fekszik, vagy ül. Ha hason fekszik, vigyázni, kell arra, hogy a nyak és a váll lehetőleg laza legyen. A beteg esetleg jobb vagy bal arcán feküdjön, vagy homlokát párnára támasztjuk. A karok a törzs mellett fekszenek kétoldalt. A bevezető fogás itt is a simítás, melyet a vállcsúcstól kiindulva végzünk, a hajas fejbőr kezdetéig. A simítás először egészen lazán történik, majd erősödik. Simítás alatt meggyőződünk a terület fájdalmasságáról. Ezután áttérünk a dörzsölésekre, először tenyérrel, kisujjpárnával, ujjbeggyel dolgozunk.Igen hatásos dörzsölés, ha a III., IV. ujjunkkal ún. fenyőfát csinálunk, a csigolya haránt-nyúlványait összekötjük a felette lévö csigolya tövis-nyúlványával. Ezt a kezelést kb. a D II. csigolya magasságából kiindulva végezzük a hajas fejbőr kezdetéig. A dörzsölések után rátérünk a gyúrásra. Ez lehet kétkezes vagy egykezes. Először a trapézizmot gyúrjuk át, majd mélyülő fogásokkal a mélyebb nyakizmokra hatunk. Hatásos a vibráció alkalmazása, különösen a fájdalmas izomcsomók felett, tónusfokozódás esetén. Ha a terület nem túl fájdalmas, a tónus nem átlagon felül fokozott, ütögetéseket is alkalmazunk. Különösen az ujjbegyekkel való fogások, kopogtatások hatásosak. A kezelést hosszanti simításokkal fejezzük be.